Mesti Baca!

---->Forward Email...

Peringatan kepada semua muslimin dan muslimah!

GREEN BEAN SOY DRINK


Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia. Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.

Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya........
Cuba lihat kat pic ini. Cuba lihat dekat-dekat........


Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!


Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

4 comments:

NORHAYATI BERAHIM said...

E471 Mono- and diglycerides
Origin: Synthetic fats, produced from glycerol and natural fatty acids, mainly from plant origin, but also fats of animal origin may be used.
Tapi kita risaulahkan sara disebabkan origin dia dari China dan tidak jelas..lebih baik kita tak minum. Tapi sebarang makanan yang tidak ada jenama halal..memang jangan beli dan dimakan.

suealeen said...

produk yeo's ni memang aku tak beli. satu sebabnya kilang dia tu sebelah kilang proses bab1. satu pintu, satu gate. jom aku bawak hang jalan pi sana.

~:|:sara:|:~ said...

aku mmg tak beli...dah dekat 2 taun tak minum barangan keluaran yeos...

bila dah dapat forwarded email ni, rasa tepanggil lak nk publish kt cni...

Sa Rathisa. said...

oooo g2 ek....info yg bagus....mana hang tahu E471 tu benda tu....dulu kaksa pn pernah dpt email, mmg benda ni happened kt classmate, dia ambik gmbr kotak air soya, tp brand nya dikaburkan, " baik kan member aku".pastu dia tunjuk sblh kotak soya tu ada seekor bankai cicak yg berbalut air soya....kisahnya depa nak tuang air tu dlm gelas, pastu kuar la benda tu.......