Sat, 20th December 2008

Aku tertanya-tanya apakah demam Chikungunya itu. Kebetulan plak aku cek mail hari ni.So ade la information pasal demam nie. Aku pk baik gak kalo aku publishkan d blog. Boleh sume orang tau kan. Apekah penyebab demam Chikungunya & cara-cara untuk mengelakkan dari terkena demam nie.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

What is chikungunya fever?

Q: What is chikungunya fever?

A: Chikungunya fever is a viral illness that is spread by the bites of infected mosquitoes. Chikungunya fever typically lasts from five to seven days and frequently causes severe and often incapacitating joint pain which sometimes persists for much longer periods. It is rarely life-threatening. There is no specific treatment for the disease but analgesics and non-steroidal anti-inflammatory medication may be used to reduce the pain and swelling. Aspirin should be avoided. There is no vaccine against this virus, so preventive measures depend entirely on avoiding mosquito bites which occur mainly during the daytime, and eliminating mosquito breeding sites.

To avoid mosquito bites:
~ wear clothes that cover as much skin as possible;
~ use mosquito repellents on exposed skin and on clothing in accordance with label instructions;
~ use mosquito nets to protect babies, older and sick people and others who rest during the day. The effectiveness of mosquito nets can be improved by treating them with WHO-recommended insecticides.
~ use mosquito coils and insecticide vaporizers during the daytime.

The Aedes mosquitoes that transmit chikungunya virus breed in a wide variety of rain-filled containers which are common around human dwellings and workplaces, such as water storage containers, saucers under potted plants and drinking bowls for domestic animals, as well as discarded tyres and food containers.

To reduce mosquito breeding:
~ remove discarded containers from around the house;
~ for containers that are in use, turn them over or empty every 3–4 days to prevent mosquito breeding including any water-filled containers indoors. Alternatively, completely cover them to keep out mosquitoes.

Between February and October 2006 alone, more than 1.25 million people in India and south Asia were infected with the chikungunya virus. Other large-scale outbreaks of chikungunya fever have occurred in countries of east and central Africa, and the Indian Ocean countries, including Comoros, Gabon, Madagascar, the Maldives, Mauritius, Mayotte, Reunion (France) and the Seychelles. In September 2007, a chikungunya outbreak following an imported case has been notified in northern Italy. The dramatic resurgence and geographic extension of chikungunya in recent years underlines our vulnerability to emerging infectious diseases spread by insects and emphasizes the importance of sustained control programmes as an essential component of health security.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Naik risau aku pada demam yang 1 ini. Tak demam denggi demam yang ni plak. Macam-macam penyakit la. Anak buah aku - Husna & Anis, asyik mengadu pening kepala, panas badan & tak larat. Aku pn sama, adakalanya terasa pening & panas badan cm nak demam.
Untuk itu, aku ada mintakan hubby aku bawak balik ketam. Nak di buat rebusan & untuk mengelak daripada terkena demam denggi. Bak orang kata 'Mencegah Lebih Baik Daripada Merawat' ye tak?kalo boleh aku tak nak dah tempuh demam denggi @ demam yang sewaktu dengannya lagi. Sakit badan weh...pastu badan rasa lemah semacam je. Terasa tak sanggup dah nak menghadapi. Sekali dalam hidup dah la. Serik nak masuk wad + bila time nak kena amik darah. Fuhhh!naik lebam lengan tau..

k lah, sebenarnya nak post pasal chikungunya je. Hehehehe

5 comments:

~*Krsty_Pinky*~ said...

oit..lame dh x kunjung blog ko..
ingtkn mmg x berupdate..hehehe..
anyway,nice blog wei...
jeles gile!!!!

papepun,psl topik ni,ko jgn samekan demam ko dgn dak2 tu..
tah ko demam len ka..:P

~:|:sara:|:~ said...

~ krsty:
mekaseh kerana berkunjung ke blog ini. ;)
jelez gile???cane tuh? adekah smp berguling2?? hohoho ;p

demam bese je..kalo demam spisis lain aku tak tau le plak.demam aku dah baik dah. aku pekena 2 3 round main badminton pahtu kebah la demam aku. ;p

orite x petua aku utk kebahkan badan dikala demam??hehehehe

~*Krsty_Pinky*~ said...

bagus gile demam ko yg kebah dgn men badminton..
hahahaa..aku kalo dh x larat,mmg collapse abis!

~:|:sara:|:~ said...

aku bt cmtu sepaya aku tak yah telan ubat bbanyak. mula2 tu payah gak la nk gagahkan diri ni main.

ang tu diberikan pengecualian kalo tak larat pon. tau dah sbb pe.. ;p

~*Krsty_Pinky*~ said...

i mean kalo aku x mgandung skalipun,xde aku laratnye nk men badminton..
hahahaa...dasar pemalas!